Kan nagelsvamp komma tillbaka efter den läkt ut?

Ja tyvärr, eftersom svampsporerna kan finns kvar i din omgivning är det inte möjligt att helt förhindra en nagelsvampinfektion från att komma tillbaka. Du kan dock göra mycket för att undvika att bli smittad på nytt.

Eftersom nagelsvamp är svårt att bli av med, finns det några enkel saker att tänka på för att göra laserbehandlingen så effektiv som möjligt. Du kommer få råd från fotterapeuten vid behandlingstillfället som är anpassade för dig och din specifika livsstil. Några generella råd kan du läsa nedan.

  • Håll fötterna så torra som möjligt. Solljus och frisk luft kan göra underverk. Torka noga mellan tårna med papper efter dusch och bad.

  • Byt strumpor och skor om de blivit blöta. Ha alltid ett par torra strumpor till hands om det finns risk för att du ska bli blöt om fötterna. Dammsug dina skor noga och ställ ut för vädring.

  • Om du är på offentliga platser så som hotellrum, badhus, pooler eller omklädningsrum bär alltid badskor.

  • Klipp och fila naglarna så ofta du kan. God nagelvård och fotvård är a och o.

  • Var observant om du får klåda på fötterna eller mellan tårna. Det kan vara fotsvamp och går lätt att behandla om du gör det tidigt, men om det sprider sig till naglarna blir det mycket svårare.

’>